Säännöt

Tässä on muutamia sääntöjä, jotka on tehty pelaajien turvallisuutta ajatellen ja kaikkien tulee niitä noudattaa.

  1. Peli on tarkoitettu vain aikuisille sen sisältämän materiaalin vuoksi, eli K-18.
  2. Tästä huolimatta pelin aikana päihteiden käyttö on kielletty. Pelin jälkeen voi ottaa saunakaljan, mutta mitään örveltämistä emme katso suopeasti. Tupakointipaikka ilmoitetaan alkubriiffin aikana. Tupakointi, sikarin tai piipun polttaminen on sallittu vain tässä paikassa.
  3. Pelaajat ovat pelissä omalla vastuulla, eikä heitä ole vakuutettu pelinjohtajan toimesta.
  4. Pelipaikalla ei saa aiheuttaa mitään tuhoja ja jos joku rikkoo vahingossa jotain, hän on itse sen velvollinen korvaamaan.
  5. Pelipaikalla on noudatettava Suomen lakia.
  6. Ketään pelaajaa ei saa vahingoittaa ja jos larpissa on pelin aikana väkivaltatilanne, on se ehdottomasti näyteltävä niin, että pelaajaa ei satu ollenkaan.
  7. Peli keskeytetään välittömästi HOLD-huudolla, mikäli onnettomuus tai muu uhkaava tilanne sattuu.
  8. Tulta ei saa sytyttää muualle kuin takkaan.
  9. Pelin aikana käytettävät pehmoaseet on näytettävä alkubriiffin jälkeen pelinjohtajalle, joka katsoo niiden kunnon ja sanoo, voiko niitä käyttää pelissä.
  10. Roskat kuuluvat roskikseen ja älä sotke pelipaikkaa, ettei sunnuntaina tarvitse siivota älyttömästi.
     

 

1 Taistelusäännöt

Taistelussa käytetään nyrkkejä tai aseina lateksimiekkoja. Läheskään kaikilla hahmoilla ei tällaisia ole. Ja vielä muistutukseksi, peli ei siis ole taistelupainotteinen, vaan hahmoon eläytymisellä on suurempi merkitys. Pehmomiekoilla ei saa lyödä päähän, nivusiin tai muihin arkoihin paikkoihin. Lyönnit eivät saa olla kovia ja vastapelaajalle ei saa jäädä taistelusta minkäänlaisia mustelmia.

Jos hahmosi saa osuman taistelussa, näyttele kuin olisit haavoittunut. Jos miekalla lyödään osuma esimerkiksi käteen, hahmoltasi todennäköisesti murtuu käsi ja hän makaa maassa huutaen kivusta pitkän aikaa. Kukaan hahmoista ei ole niin kylmäverinen, että pystyisi surmaamaan yllättäen ketään kylmästi miekalla, varsinkaan rauhan aikana ja muiden ihmisten katsoessa. Jos siis joudutte hahmojen kanssa taisteluun, muistakaa lopettaa järkevissä ajoin. Yleensä tappeluista syntyy pelihahmolle mustelmia ja mustuneita silmiä. Ottakaa myös huomioon, että käräjärauha on julistettu ja verenvuodatus aiheuttaa normaalia suuremmat sanktiot, kun niistä voidaan tuomita heti.

 On helpompaa pelata riidat syyttelyn ja sanallisen uhkailun avulla, kuin käydä itse toimintaan. Jos niin kuitenkin käy, käytämme seuraavaa käsinauhoihin liittyvää systeemiä:

- Musta nauha käsivarressa: Tämän nauhan kantaja on mahtava soturi, vertaa vaikkapa Kalevalan Väinämöiseen. Häntä ei noin vain voitetakaan, ellei vastaan asetu toinen mustan nauhan kantaja. Mustan nauhan kantaja voisi taistella pidemmän aikaa jopa viittä tavallista miestä vastaan ja jopa selvitä tästä voittajana.

- Valkoinen nauha käsivarressa: ÄLÄ LYÖ TÄTÄ HENKILÖÄ! Jos tällaista henkilöä vastaan käytäisiin fyysinen taistelu, hän häviää automaattisesti. Valkoisen nauhan voivat ottaa pelaajat, jotka eivät halua minkäänlaista fyysistä kontaktia pelissä (jos esimerkiksi pelaaja on raskaana, hän voi valita alkubriiffissä ottavansa valkoisen nauhan.)

- Muut taistelevat kykynsä mukaan lateksiaseilla. Muista kuitenkin, että et vahingoita vastapelaajaa ja jos sinulla on vastassasi useampia sotureita, niin todennäköisesti hahmosi häviää.

Jos pelaatte nyrkkitappelun, tehkää salassa paperi-kivi-sakset-peli (= KPS). Eli se, kumpi voittaa, saa päättää miten toista kohtelee. Ottelu näytellään varjonyrkkeilyn avulla, eli kumpaakaan pelaajaa ei saa satuttaa oikeasti, vaan lyönnit näytellään. Jos tulee tasapeli, kokeneempi soturi voittaa. Eli jos esimerkiksi piika ja soturi tappelisivat, kylän soturi voittaisi tasapelillä nyrkkitaistelun. Käyttäkää järkeä taistelussa, jos toinen on nuori poika ja toinen aikuinen mies, niin mies voittaa nyrkkitappelun automaattisesti. Tehkää KPS ensin hieman ohimennen salassa muiden pelaajien silmiltä.

 

2 Off-game ja Hold

Ketään ei saa oikeasti vahingoittaa. Jos joku pelaaja ei pidä fyysisestä läheisyydestä, vaan se alkaa ahdistaa häntä, hän voi ilmaista sen vastapelaajalleen esim. seuraavalla tavalla: ”off-game, voitko mennä vähän taaemmas, minulla meni roska silmään ja pitää ottaa se pois, ennen kuin voidaan taas jatkaa peliä”. Eli, sana off-game tarkoittaa sitä, että se on pelaajan viesti muille ihmisille, ei hahmon. Off-game –sanoilla alkavat lauseet siis jätetään huomiotta pelissä, aivan kuin niitä ei olisi. Noudata kuitenkin heti toisen pelaajan pyyntöä. Älä käytä off-game sanoja kovaan ääneen, ellei ole pakko, vaan pyri kuiskaamaan pelin ulkopuolelle kuuluvat asiat vastapelaajalle.


Off-gameen kuuluvat myös kaikki pelin ulkopuoliset asiat. Jos esim. hahmosi päättää poistua pelipaikalta jo ennen pelin loppumista, voit tehdä sen off-gamena. Off-game-merkki on nyrkki pään päällä ja kaikki pelaajat, jotka näkevät toisen hahmon tekevän näin, jättävät huomiotta kyseisen pelaajan. Hän on kuin ilmaa heille, eli esim. hahmo päättää poistua pelialueelta takaisin kotiinsa, ennen kuin peli on päättynyt, kävelee metsän laitaan ja ”lähtee pois”. Pelaaja palaa tietenkin takaisin, ja pistää nyrkkinsä pään päälle, ilmoittaen näin, että hän on nyt oma itsensä, eikä enää hahmonsa. Roolihahmo on siis ”poistunut pelistä”, mutta pelaaja menee erikseen varattuun tilaan odottamaan pelin päättymistä vähin äänin ja häiritsemättä muita pelaajia. Pelaajalle saatetaan antaa varahahmo, mikäli pelin päättymiseen on todella pitkä aika.


Hold on huuto, joka huudetaan, jos pelissä tulee vaaratilanne. Tämän huudon kuullessaan pelaajat lopettavat välittömästi pelinsä, toistavat huudon ja katsovat mikä on hätänä. Se on siis pelin keskeytyshuuto. Jos hold huudetaan, kyse voisi olla esim. siitä, että on syttynyt oikeasti tulipalo tai joltakin pelaajalta on murtunut jalka. Hold-huutoa ei huudeta pienten syiden takia, vaan ainoastaan silloin kun on tosi kyseessä. Mutta se tulee ehdottomasti huutaa, jos huomaat mahdollisen vaaratilanteen, joka uhkaa jotakin pelaajaa oikeasti!


3 Peli on tarua

Muista, että peli on vain tarua, eikä sinua oikeasti ole loukattu pelissä, jos joku hahmoista vaikka innostuu haukkumaan sinua. Älä siis harmistu, jos hahmoasi syytetään jostakin, sehän on vain hahmosi, etkä sinä itse. Larpin idea on pitää hauskaa hahmon ”nahoissa”. Nauti sen sijaan esim. riidoista tai muusta ja mieti, mitä hahmosi sellaisessa tilanteessa tekisi. Voit suuttua, mutta tee se hahmonasi, älä itsenäsi.

 

4 Taikuus

Pelissä on olentoja ja ihmisiä, jotka osaavat taikuutta. Taikuus toimii laulamalla ja jos kuulet esimerkiksi jonkun lausuvan ”kalevalalaisen” riimin, toimi kuten riimissä sanotaan. Taikuus esitetään aina mahtipontisella ja kuuluvalla äänellä. Loitsun alussa mainitaan väen piiri, jota loitsija taikaansa käyttää. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa:

   ”Maan väen kautta, nyt sä suohon uppoat, paikallesi kapsahdat. Jalkas liikkua ei voi, sillä minä taian tein.”

Tällöin pelaaja pysähtyy paikalleen ja ihmettelee, kuinkas nyt näin kävikään, etteivät jalat enää suostu liikkumaan. Taikojat ovat siis mahtavia loitsijoita, kunnioitettuja ja pelättyjä. Kilpalaulanta tarkoittaa sitä, että kaksi laulajaa käy vastakkain. Jos edellinen laulutaika olisi osoitettu jollekin laulutaijan osaajalle, hän voi käydä vastaloitsuun:

   ”Nytpä taikas kumoan, eikä se enää toimikaan. Loitsus puran pannahisen, menköön se mettään hiitosen.”

Ja vastustaja vapautuisikin yhtäkkiä kahleestaan. Loitsijoille on annettu enemmän tietoa hahmossaan loitsujen toimimisesta ja tekemisestä. Muiden pelaajien tarvitsee tietää vain, että tulee käyttäytyä (ja näytellä tilanne) laulun esittämällä tavalla niin kauan kuin laulun laulaja haluaa. Ja ne hahmot, joille ei laulutaikaa ole annettu, eivät saa laulaa runoja ja ”esittää” taikureita. Älä siis tee taikoja, jos hahmosi ei niitä osaa! Tarkoitus on, että jos loitsuja aletaan laulamaan, tilanne ikään kuin “pysähtyy”, kunnes loitsu on tehty. Tarkoitus on lisätä dramatiikkaa. Älä lähde juoksemaan karkuun loitsun alkaessa, sillä hahmot eivät pääse karkuun tilanteesta juoksemalla. Loitsija nostaa helmen kangaspussista tehtyään taijan. Tämä helmi kertoo loitsijalle taijan onnistumisesta. Älä huomioi helmen nostamista mitenkään, koska se on vain pelimekaniikkaan liittyvä asia. (Loitsun kohteen ei siis tule kommentoida tyyliin "Mitäs helmiä sinä pussista oikein kaivelet?"). Näitä helmiä ei myöskään voi varastaa, koska ne eivät ole "olemassa" pelimaailmassa.

 

 

Parempi on ollakseni, eleäkseni ehompi kulkijalla kumppalina,
käyvällä käsiasenna, kuin syöä omaa sukua, heimoani herjaella.