Pohjolan kylän suvut ja sukutunnukset:

 

Siianmaan sukutunnus:

Kaksi hopeista kalaa uimassa vastakkaisiin suuntiin sinisellä pohjalla.

Siianmaan suku on kuuluisa pulleista ja paljon lypsävistä lehmistään. Heidän maillaan on runsaita niittyjä ja jonkin verran viljeltävää kaskimaata. Siianmaan suku tuottaa suurimman osan maitotuotteista Pohjolassa. Heidän karjansa on pääasiassa valkomustia kyyttölehmiä, tosin heillä on lampaita ja vuohiakin. Karjansa avulla he ovatkin vaurastuneet Pohjolan maiden toiseksi rikkaimmaksi tilaksi heti Louhen jälkeen.

 

Louhen sukutunnus:

Kolme harmaata linnunsulkaa punaisella ja mustalla pohjalla.

Louhen suku on Pohjolan rikkain suku ja omistaa Pohjolan kartanon, jota myös Sariolaksi kutsutaan. Louhen suku on aina hallinnut Pohjolaa ja heidän maansa ovat rikkaat ja tuottoisat. Louhen omistuksiin kuuluu paljon hyvää riistamaata sekä viljeltävää kaskipeltoa.

 

Lehdonmaan sukutunnus:

Kolme lehmuksen lehteä vihreällä pohjalla

Lehdonmaan suku on neljänneksi rikkainta Pohjolassa. Heidän sukunsa oli aikaisemmin köyhää, mutta on rikastunut äkisti reilu kymmenen vuotta sitten. Lehdonmailla ei ole kovin hyvää viljelysmaata, vaan enemmänkin luonnonvaraisia metsiä, mutta silti heillä on runsaasti varallisuutta pienen perheen ja palkollisten elättämiseen.

 

 

Ukkomielten sukutunnus:

Kolme salamaa valkoisella pohjalla

Ukkomielet ovat viidenneksi rikkain suku Pohjolassa. Ukkomielet ovat viime aikoina köyhtyneet merkittävästi ja heidän varallisuutensa on huvennut huomattavasti. Monet miettivät, mikä tähän voisi olla syynä. Ehkäpä huono tuuri tai vain monet vastoinkäymiset.Ilkeät kielet puhuvat, että perhettä on lopultakin kohdannut epäonni heidän riitaisuutensa vuoksi.

 

Kurjenmiekan sukutunnus:

Yksi tyylitelty kurjenmiekka punaisella pohjalla

Kurjenmiekat ovat köyhin suku Pohjolassa. Heillä ei oikeastaan ole kunnon tilaa (vain mökki), eikä heillä ole palkollisia. Kurjenmiekat olivat aikaisemmin rikkaampia, mutta heidänkin omaisuutensa on huvennut monien vuosien aikana. Oikeastaan heidät lasketaan vain "oikeaksi" suvuksi heidän kuuluisan isänsä, Kauro Kurjenmiekan vuoksi, joka sai hieman omia maita elossa ollessaan Louhelta, koska toimi pitkään ja kunniakkaasti tämän soturien johtajana. Hänen kuoltuaan Kurjenmiekkojen suku ei juurikaan menestynyt.

 

Merenviljan sukutunnus:

Kaksi valkoista ja kaksi sinistä suomua tummanharmaalla pohjalla.

Merenviljan suku tunnetaan kolmanneksi rikkaimpana Pohjolan suvuista. Heitä on tosin aika monta, joten omaisuutta ei ole paljoa per henkilö, koska maat jakautuvat niin monelle henkilölle. Merenviljan suvun mailla on jonkin verran hyvätuottoista metsää ja heillä tuntuu olevan hyvä tuuri Ahdin antimien kanssa, joten he myyvät paljon veden antimista koostuvia tuotteita, kuten simpukoita, rapuja, kuivattua ja suolattua, sekä savustettua kalaa. Merenviljan suvulla ei ole paljoa eläimiä, mutta muutamia lampaita ja vuohia heiltäkin löytyy.

 

Tunnetut henkilöt

Louhen kartano


Louhi

Pohjolan kansan hallitsija on Louhi eli Pohjan Akka. Louhi on pelottava noita, joka taitaa laulun sanat. Kukaan helpolla lähde Louhea haastamaan, sillä mahtilaulujen taitajana, hän saattaa saada vastustajansa pahaankin allikkoon. Louhen todellista ikää ei tiedä kukaan muu kuin hän, sillä kaikki muistavat hänet vanhana naisena. Louhi osallistuu vuosittain Pohjolan käräjille ja on osana kylien vanhimpien neuvostoa päättämässä kohtaloa rikoksen tekijöille.

 

Arijoutsi

Arijoutsi on Pohjolan tuima isäntä, joka on tunnettu synkästä vaiteliaisuudestaan. Vaikka hänellä on auktoriteettiä, ei hänen olemuksensa vedä vertoja Louhelle. Vuosien saatossa Arijoutsi on osallistunut yhä vähemmän käräjille tai kylän juhliin. Hän ilmeisesti viihtyy enemmän omissa oloissaan itse kartanossa. Tälläkin kertaa hän näyttää jääneen pois Pohjolan käräjiltä.


Talvikki

Vanhin Louhen tyttäristä, joka on oppinut loitsujen voiman äidiltään sekä perinyt äitinsä voimakkaan luonteen. Asema mahtitalon vanhimpana tyttärenä on saanut monet kosijat hänen peräänsä, mutta toistaiseksi hän ei ole valinnut ketään. Jopa Kalevan kylästä ja kauempaa on saapunut onneaan yrittämään, mutta kopea nainen ei ole helpolla lämmennyt kenellekään.


Päivikki

Louhen keskimmäinen tytär tunnetaan räväkistä loitsusanoista sekä suorasukaisuudestaan. Pohjolan ja lähiseutujen asukkaat tietävät kyllä, milloin he eivät miellytä tätä naista. Toisaalta hänen arvostuksensa on juurikin siinä, että hän ei kyräile, vaan selvittää asiat ja pyrkii saamaan jonkinlaisen ratkaisun asiassa kuin asiassa. Siksi moni näkisikin hänessä mahdollisen potentiaalin kohota osaksi kylän vanhimpien neuvostoa, kun ikää ja kokemusta karttuu.


Pilvikki

Nuorin Louhen tyttäristä ja tiettävästi lempeämielisin. Siltikään kukaan ei ehkä haluaisi helpolla asettua häntä vastaan, sillä sisartensa tapaan on hänellä loitsujen mahti, jota hän käyttää hienosyisesti. Huhuja kerrotaan, että Pilvikki on joskus jopa armeiliaisuudessaan suonut leivänkannikan tahi suolakalan pienimpien pirttien asukkaille, jos nälkätalvi on uhannut heitä.

 

Arnikki

Arnikki on vanha ja yrmeä soturi, joka vastaa Louhen kartanon puolustuksesta ja vartioinnista, sekä toimii Louhen sotajoukkojen komentajana. Hän on myös tullut käräjille vahtimaan yleistä ilmapiiriä ja käräjärauhan säilymistä. Arnikki on kouluttanut monia paikalle saapuvia nuoria sotureita ja hänet tunnetaan ankarana, mutta taitavana kouluttajana. Arnikki ei ole naimisissa ja yleensä hän kuuntelee komentoja vain Louhelta itseltään.

 

Hyvälempi

Hyvälempi on suulas orjanainen, joka ei oikein tunnu ymmärtävän paikkaansa. Hän ilmaantui Louhen kartanoon noin vuosi sitten Talvikin henkilökohtaiseksi orjaksi. Talvikki on ollut hyvin hiljaa orjansa historiasta, eikä Hyvälempi, kaikesta äkäilystään huolimatta, ole itsekään siitä mitään hiiskunut. Hyvälempi on saanut enemmän kuin kerran selkäänsä Talvikilta käyttäydyttyään epäsopivasti. Tälle orjalle ei ilmeisesti ole onnistuttu osoittamaan hänen asemaansa tarpeeksi selvästi.

 

Pohjolan kylä

Kuisma Ukkomieli

Kuisma Ukkomieli on näkyvä hahmo Pohjolan kylässä, kiitos mielipiteidensä, joiden haluaa kaikkien tietävän. On kovinkin suulas vaimonsa Saran kanssa ja kyläläisille ei ole yllätys tavata nämä kaksi tappelemassa. Perheen rokittua käräjärauhaa viimeksi, tuomittiin Kuisma opettelemaan nöyryyttä ja ottamaan vaimon rooli perheessä. Mekkoon pukeutuneena hän on siis toistaiseksi kulkenut.

Sara Ukkomieli

Sara on ollut jo nuoresta pitäen Kuisman vaimo eikä jää miehensä varjoon sanavalmiudessa. On kasvattanut neljä tytärtä, jotka kyllä kylässä tunnetaan. Tunnetaan rähjääjänä, vaikkakin kohdistaa nämä piirteensä lähinnä mieheensä. On johtanut Ukkomielten taloa talon isännän elkein siitä lähtien, kun käräjät määräsivät pariskunnan opettelemaan toistensa kunnioitusta vaihtamalle heidän roolejaan.
 

Ailikki Ukkomieli

Ukkomielten vanhin tytär ja tunnetusti väkivahva nainen kylässä. Vaikka hän on jo kahdenkymmenen puolivälissä, on nainen silti avioton. Yleensä mukava vieraille, mutta häntä ei kannata suututtaa. Huhut kertovat säpäleiksi hajonneista simatynnyreistä, kun Ailikki on hermostuksissaan lyönyt niitä paljaalla nyrkillä.

Kyllikki Ukkomieli

Toiseksi vanhin tytär, joka tunnetaan kipakasta luonnostaan. Hän ei pelkää sanoa, mitä ajattelee asioista ja mielipiteitä löytyy asiaan kuin asiaan. On nähty välillä työskentelevän Pohjolan kievarissa piikana, vaikka voisikin ikänsä puolesta jo avioon astua.

Lyylikki Ukkomieli

Toiseksi nuorin Ukkomielen tyttäristä ja hänet tunnetaan kauneudestaan. Yleensä hänen seuransa on miellyttävää ja hän viettää aikaansa mielellään kylän nuorten miesten seurassa. Välillä hänet on nähty Pohjolan kievarissa töissä piikana.

Hellikki Ukkomieli

Nuorin tyttäristä ja todellinen maanvaiva monen mielestä. Hänet tavataan yleensä väärästä paikasta väärään aikaan ja nuori nainen ei juuri ole osoittanut kiinnostusta tahi kyvykkyyttä vaimon tehtävien oppimiseen. Hänet on kuitenkin nähty Pohjolan kievarissa tuoppeja kantamassa, vaikka harvemmin tehtävä on ongelmitta sujunut.

Routa Lehdonmaa

Vanhempi mies, joka on johtanut Lehdonmaiden sukua menestyksellä. Ainakin suku on vaurastunut kovin viimeisen reilun kymmenen vuoden kuluessa. Elää välillä hieman erakkona yhdessä vaimonsa Sinivuokon kanssa, mutta nähdään aina käräjillä, jossa Louhen kutsumana antaa tuomioita muille.

Sinivuokko Lehdonmaa

Kaunis nainen, jonka taustasta yleisesti huhutaan. Hänen on väitetty menettäneen muistinsa nuoruudestaan ja Routa löysi neitoraukan metsästä. Osassa puheita hänet on nähty jonkun suurtilallisen äpäränä, joka olisi ajettu pakosalle kotoaan tultuaan neidon ikään. Yleisesti ystävällisen oloinen ja tarjoaa kodistaan yösijan kulkijoille.

Salme Lehdonmaa

Routaa reilusti nuorempi sisar, joka elää Ukkomielten orjana. Huhuja kulkee, että Salme olisi myyty Kuisman isän Keihon jalkavaimoksi ja tämän kuollessa nainen olisi jäänyt taloon. Osa taas väittää, että nainen pakeni köyhtyvää kotitaloa asemaan, joka turvaisi hänen elantonsa ainakin jollain asteella. Hänet on usein nähty Ukkomielten mukana Pohjolan kylässä järjestetyissä juhlissa ja käräjillä.

Otso Kurjenmiekka

Otso Kurjenmiekka on Louhen soturi ja Arnikin alainen. Hän on palvellut jo vuosia Louhen kartanolla soturina ja vartijana. Monet ovat nähneet hänet Arnikin seurassa. Otso kuulemma myös metsästää ja kalastaa jonkin verran. Otso asuu yhdessä mökissään siskonsa Liina Kurjenmiekan kanssa. Otso on luonteeltaan kiivaampi kuin siskonsa Liina Kurjenmiekka. Otso ei ole naimisissa.

 

Liina Kurjenmiekka

Liina Kurjenmiekka on parantaja, kuppari ja lapsenpäästäjä. Hän asuu Pohjolan kylässä talossa yhdessä veljensä, Otso Kurjenmiekan kanssa. Liina tunnetaan lempeydestään ja rauhallisuudestaan ja monet ovat saaneet häneltä apua vaivoihinsa. Liinaa monet kutsuvat ystäväkseen ja hän onkin ollut todistamassa montaa iloista perhetapahtumaa Pohjolan seuduilla. Liina ei ole naimisissa.

 

Olavi Siianmaa

Olavi Siianmaa on noussut talonsa johtoon vanhemman veljensä Kalervon hukuttua jäihin muutama talvi takaperin. Hieman puheita herätti se, että Olavi otti vaimokseen Kalervon entisen lesken Vanamon.  Puheet ovat sittenmin laantuneet talon vaurastuessa entisestään ja nuoren parin ottaessa ohjat tiukasti käsiinsä. Olavi tunnetaan kunnollisena ja työteliäänä isäntänä, joka näkee paljon vaivaa oman talonsa ja metsien eteen. Moni arvelisi hänestä tulevan oivan käräjien kutsujan, kunhan ikää tulee lisää.   

Vanamo Siianmaa

Vanamo Siianmaa on naimisissa Olavin kanssa, joka on hänen ensimmäisen aviomehensä nuorempi veli. Kalervo kuoli tapartumaisesti ja Olavi otti nuoren lesken hoteisiinsa. Aluksi tätä ratkaisua ihmeteltiin kovin, mutta puheet ovat laantuneet, sillä onnea ja vaurautta taloon on sen jälkeen ainakin tullut kosolti. Vanamo tunnetaan uutterana ja hyväntahtoisena emäntänä laajalti, jolla on varaa jakaa omastaan köyhemillekin.

 

Kiia Kaukamieli

Kiia on tunnettu metsästäjänä ja vaeltelijana, joka tulee kylään välillä myymään pyytämiään eläinten nahkoja. Hän saattaa olla välillä pitkiäkin aikoja poissa, kunnes saapuu taas.

 

Alitsa Risupää

Alitsa on Kiian sisko ja tunnetaan myös metsästäjänä. Alitsa asuu siskonsa kanssa pienessä mökissä Pohjolan kylän laitamilla, eikä heillä ole suurta tilaa. He eivät ole kovin rikkaita.

 

Ilpotar, kievarin emäntä
Ilpotar tunnetaan suorasukaisena naisena, joka emännöi kievaria. Hän on vanhapiika, joka ei ole koskaan mennyt naimisiin, mutta ei tunnu kaipaavan miestä elämäänsä. Häneltä kuulee kaikenlaisia juoruja läheltä ja kaukaakin.

 

Piika Tuomikki
Laiska piika, joka tuntuu välttelevän hommia niin paljon kuin ehtii. Hänet nähdään lorvimassa pitkin kylää ties milloin missäkin. Tuomikki on töissä kievarissa, mutta ei häntä paljoa siellä kyllä näy.

 

Piika Tuiretuinen
Ahkera piika, joka on aina tehnyt työnsä kunnolla. Vaikuttaa kunnialliselta naiselta ja työskentelee myös kievarissa.

 

Lahnasjoen kylä

 

Rahikka Merenvilja

Rahikka on Merenviljan suvun kunnioitettu miespuolinen johtaja ja samalla Lahnasjoen kylän kylänvanhin. Hän on saapunut sukulaistensa kanssa käräjille yhtenä tuomareista antamaan tuomioita väärintekijöille. Aika harva voisi väittää tuntevansa Rahikan, sillä Lahnasjoen kylä on pieni ja kievarikaan ei ole kovin tunnettu. Merenviljat kuitenkin ylläpitävät kievaria ja ehkäpä he toivoisivat sen tuottavan enemmänkin. Lahnasjoen kylä kuuluu Louhen valtapiiriin muun Pohjolan ohella. Rahikan vaimo on kuollut jo kauan sitten, mutta tämä vanha mies on yhä elossa ja johtaa sukuaan varmalla otteella.

 

Vieno Merenvilja

Vieno on nuori neito ja hän on saapunut käräjille Rahikan seurana muiden Merenviljojen kanssa. Hän työskentelee yksin Pohjolan suurimmassa Puromyllyssä, joka on rakennettu Lahnasjoen kylään. Tämä sievä neito tunnetaan iloisesta mielestään ja runsaasta puheensorinastaan, ja hän on ehkäpä helpommin lähestyttävissä kuin muut Lahnasjokelaiset. Vieno ei ole naimisissa.

 

Tellervo Merenvilja

Tellervo on myös nuori rouva Lahnasjoen kylästä. Hän on hieman seesteisempi kuin serkkunsa Vieno ja ehkäpä hieman varautuneempi vieraiden seurassa. Tellervon mies on puuseppä ja Tellervokin on taitava työstämään puuta. Tellervon mies ei ainakaan tällä kertaa tullut mukaan Käräjille, näemmä. Juorut kertovat, että Tellervon ja hänen miehensä Ilarin ainoa lapsi kuoli noin puoli vuotta sitten.

 

Vennamo Merenvilja

Vennamo on Tellervon sisko ja kotoisin Lahnasjoen kylästä. Hän on ammatiltaan savenvalaja ja miehensä on soturi. Mies on näemmä jäänyt kotiin, liekkö Vennamo tullut Tellervon seuraksi käräjille? Vennamon käsityöt ovat hienoa työtä ja ehkä nämä ruukut tunnetaankin paremmin, kuin nainen itse.

 

Ilma Merenvilja

Ilma Merenvilja (nuori nainen) on kiertelevä tarinankertoja ja jutuniskijä, ja joskus hän tekee kauppaakin. Merenvilja on nimestään päätellen kotoisin Lahnasjoen kylästä, mutta hän ei suuremmin omassa kylässään viihdy, vaan kulkee pitkin Pohjolaa ja muutakin Suomenmaata. Ilmalta eivät hyvät jutut yleensä lopu kesken ja häneltä kuuleekin uutisia ja juorujakin muista kylistä ja paikoista. Ilmalla ei ole puolisoa. Hän on juorujen mukaan Vienon sisko ja Tellervon ja Vennamon serkku.

 

Kätkä

Kätkä tunnetaan kulkukauppiaana ja on häntä aina silloin tällöin nähty Pohjolassa. Yleensä hänellä on kaikenlaista jännittävää tavaraa kaupan, kaukaisista paikoistakin jopa. Kätkä tulee ja menee miten mielii, eikä hänellä ole kuuleman mukaan pysyvää kotia Pohjolassa, mutta viime aikoina häntä on tavattu Lahnasjoen kylässä enemmänkin. Hänellä ei ole vaimoa.

 

Lappalaiset

 

Mihkal

Mihkal on vuosia kulkenut Pohjolan kylässä itsensä Louhen kunnoitettuna vieraana. Hän on Lapin tunnetuin tietäjä, joka on jo vuosikymmeniä kartuttanut tietouttaan. Moni onkin löytänyt avun häneltä ja huhutaan, että hänellä on kyky jopa kysyä neuvoa vainajilta. Hänellä on jo monen vuotta kulkenut mukanaan oppityttö Inkeri, joka on aikanaan ottava paikkansa Lapin  maiden suurena tietäjänä.

Joukahainen

Joukahainen tunnetaan nuorena ja oman arvonsa tuntevana lappalaisena tietäjänä ja soturina. Juorut kertovat hänen haastaneen laulumittelöön itsensä Väinämöisen ja hävinneen tuossa ottelussa. Ilmeisesti Väinämöinen oli hyvällä tuulella, kun päästi tämän kilvoittelevan ja hieman pöyhkeänkin nuorukaisen aika vähällä. Sen, mitä Joukahainen joutui tappiostaan maksamaan, kerrotaan olleen hänelle rakasta, nimittäin oman siskonsa Väinämöisen vaimoksi. Kukaan ei ole nähnyt Pohjolassa Joukahaisen sisarta, Ainoa, tuon tapauksen jälkeen. Joukahainen on joskus vieraillut Pohjolan kylässä, mutta pysyvää asukasta hänestä ei ole tullut.

 

Ukko, ilmoinen jumala, hieroi kahta kämmentänsä,
mykelti molempiansa vasemmassa polven päässä.
Siitä syntyi kolme neittä, koko kolme luonnotarta
rauan ruostehen emoiksi, suu sinervän siittäjiksi.